Ana Sayfa Teknoloji Sosyal Medya Monitoring Nedir? Ne işe Yarar?

Sosyal Medya Monitoring Nedir? Ne işe Yarar?

2360
0
Sosyal Medya İzleme

Sosyal Medya Monitoring (izleme, takip); Kişi, markalar yada sektör hakkında sosyal medyada konuşulanları takip etmektir. Monitorin hizmeti takip etmek olarak bilinse de içerisinde niteliklendirme(ayrıştırma), analiz ve raporlama süreçlerini de içermektedir.

Sosyal medya monitoring, iletişimin birinci kuralı olan dinlemeyi sağlamaktadır. Bu sayede kişi ve markaların sosyal medyada etkili bir iletişim stratejisi belirleyebilir. Maalesef bazı kişi ve markalar bunu göz ardı ederek sadece sosyal medya yönetimi ile tüketicileriyle iletişim kurabileceğini düşünüyor. Oysa iyi bir dinleyici olmadan etkili bir iletişimin gerçekleşmeyeceği aşikardır.

Sosyal Medya İzleme

Yaşadığımız dijital çağda tüketici ve destekçilerinizin şahsınız, ürün, markanız hakkında geri bildirimi size yapmalarını beklemek oldukça yanlıştır. Çünkü insanlar artık kendi sayfalarından yada hesaplarından geri bildirimlerini yapıyor. Hal böyle olunca özellikle hakkınızda yazılan olumsuz yazıları göremez ve müdahale edemezsiniz.

Sosyal medya monitoring ile kastedilen sadece sosyal ağlar değildir. Sosyal ağlar ile birlikte forumlar, sözlükler, bloglar, şikayet siteleri gibi internet dünyasında yer alan tüm platformlar dahildir.

 

Sosyal Medya Monitoring Ne İşe Yarar?

Şahsınız, Markanız, ürününüz, rakipleriniz yada sektörünüz ile ilgili konuşulanları görebilirsiniz. Sosyal medya monitoring size iletişim stratejinizi oluşturmanız için gerekli olan 5N 1K’yı öğrenmenizi sağlar.

  • Konuşanlar Kim?
  • Konuşanlar Neyi Nasıl konuşuyor?
  • Neden konuşuyor?
  • Nerede konuşuyorlar? (Hangi platformlarda)
  • Ne zaman konuşuyorlar? (Hangi zaman aralığında)

Bu sorular ile sesinizi duyurmaya çalıştığınız hedef kitleye ulaşabilir yada tüketicilerinizin yada destekçilerinizin takibini yapabilirsiniz. Sosyal medya monitoring ile sosyal medya stratejisinin belirlenmesinin haricinde aşağıdaki avantajları vardır.

  • Sosyal medya takibi ile etkili bir şikayet yönetimi; Daha önce belirttiğim gibi sosyal medyada insanlar özellikle kendi sayfalarında/hesaplarından ürün, hizmet  yada marka ile ilgili deneyimlerini paylaşıyor. Burada bahsedilenler çevresindeki insanlar açısından oldukça etkili olabiliyor.
  • Sosyal medya takibi ile kriz yönetimi;  Sosyal medya takibi ile anlık olarak hakkınızda yazılanları görebilirsiniz. Bu sayede hakkınızda yazılan olumsuz ve çok sayıdaki yazıları erkenden fark edip gerekli önlemleri alabilirsiniz. Çünkü kriz yönetiminde önemli olan en hızlı şekilde müdahale edebilmektir.
  • Kampanya/etkinlik geri bildirimi; Düzenlediğiniz kampanya yada etkinlik ile ilgili olarak geri bildirim alabilirsiniz. Bu sadece kampanya ve etkinliğinizin ne kadar amacına ulaştığını görebilir ve yeni düzenlenecek kampanya veya etkinliğin daha etkili olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Rakipleriniz ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Rakiplerinizin marka ve ürün olarak hakkında yazılanları takip edebilirsiniz. Bu sayede rakipleriniz ile ilgili tüketicilerin geri bildirimini markanız için kullanabilirsiniz.
  • Sektör ile ilgili bilgi alabilirsiniz. 

Siz marka olarak sosyal medyada var olsanız da olmasanız da insanların sizin hakkınızda konuştuğu gerçeği değişmemektedir. Önemli olan burada konuşulanları takip ederek bunu markanız adına avantaja çevirmektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz