Ana Sayfa Haberler VPN Programları Ne İşe Yarar?

VPN Programları Ne İşe Yarar?

950
0

VPN programları ne işe yarar? VPN programları erişime engelli web sitelere ve web hizmetlerine erişmenizi sağlamanın yanında birçok avantajı da beraberinde getirir. Güvenilir bir VPN programı ile internet bağlantınızın güvenliğini ve gizliliğini sağlayabilir; internette anonim olabilirsiniz.

VPN programları ne işe yarar? VPN programları ile erişime engelli web site ve web hizmetlerine ulaşabilirsiniz. Peki, bir VPN programı bunu nasıl sağlar?

VPN programının nasıl işlediğini anlamak için VPN programı kullanmadan bilgisayar ya da tabletin internete nasıl bağlandığını anlamak gerekiyor. Bir bilgisayar internete bağlandığında Transmission Control Protocol (TCP) / Internet Protocol (IP) (İletim Kontrol Protokolü / İnternet Protokolü) aracılığıyla internet üzerindeki diğer bilgisayarlar ile iletişime geçer. Kullanılan bu protokoller aracılığıyla bilgisayarlar kendi aralarında veri alışverişi yapabilirler.

İnternet servis sağlayıcıları bilgisayarınız ve internet üzerindeki diğer bilgisayarlar arasında bir köprü görevi görür. İnternet servis sağlayıcısı da TCP/IP protokolü aracılığıyla verilerin seyahat etmesini sağlar. İnternet servis sağlayıcısı ağ içinde kullandığınız her bir cihaza eşsiz bir IP adresi atar ve bu IP adresi cihazınızın internet üzerinde problemsiz iletişim kurabilmesini sağlar. Bütün bunlar olurken internet bağlantınız herhangi bir güvenliğe sahip olmaz. Bilgisayarınızın IP adresi konumunuzu ele verirken internet üzerinde bir kimliğiniz olmasına sebep olur. Bunun yanında, cihazınızın internet üzerinde diğer bilgisayarlar ile kurduğu iletişim sürecinde seyahat eden veri paketlerinin hiçbiri şifreli değildir ve başta internet servis sağlayıcınız olmak üzere üçüncü partiler bu verilerinizi okuyabilir.

Cihazınızdan giriş yaptığınız web siteler, bu web sitelere hangi gün ve saatte giriş yaptığınız ve ne kadar süre geçirdiğiniz gibi veriler internet servis sağlayıcınız tarafından görülebilir. Ziyaret ettiğiniz web siteler Güvenli Soket Katmanı (SSL) sertifikasına sahip olsalar dahi internet servis sağlayıcınız hangi web siteyi ziyaret ettiğinizi görebilir.

VPN programları ne işe yarar? VPN programları ise bilgisayarınızın, akıllı telefonunuzun ya da tabletinizin internet servis sağlayıcınız tarafından atanan IP adresini değiştirerek internete VPN programının sunucusu üzerinden bağlanmanıza olanak sağlar. Bunu yaparken farklı tünelleme protokollerinden yararlanır. Bu tünelleme protokolleri cihazınız ve VPN sağlayıcısının sunucusu arasında sanal bir özel ağ oluşmasını sağlar. Bu sanal özel ağ aynı zamanda çeşitli kriptografi algoritmaları ile veri paketlerinizin şifrelenerek VPN sunucusundan internetteki varış noktasına doğru yolculuğa çıkmasını sağlar. İnternet servis sağlayıcınız artık sadece bir VPN’e bağlı olduğunuzu görür. Ziyaret ettiğiniz web siteler, ne zaman ve ne kadar süre için ziyaret ettiğiniz gibi bilgilere ulaşamaz.

VPN programları ne işe yarar? VPN programı ile değişen IP adresiniz sayesinde internette anonim olurken aynı zamanda veri paketleriniz şifrelendiğinden dolayı internet bağlantınızı güvence altına alırsınız.

Değişen IP adresiniz erişime engelli web sitelere ulaşmanızı sağlarken coğrafik olarak bulunduğunuz konumda hizmet vermeyen web site ve web servislerine de ulaşmanızı sağlar.

VPN programları ile seyahat ederken gittiğiniz ülkenin erişim engellerini aşarken dilerseniz kendi ülkenizde mevcut olan içeriklere de hala erişim sağlayabilirsiniz. Şifresiz olan Wi-Fi ağlarına bağlanırken VPN programları ile internet bağlantınızı gizleyebilir ve güvende tutabilirsiniz.

VPN programları ne kadar güvenli ?
Ücretsiz olan VPN programlarının güvenli olduğunu söylemek çok zor. Ücretsiz VPN programlarının gelir kaynağı belli olmamakla birlikte, ürünün ücretsiz olduğu yerde asıl ürün sizin veri paketleriniz olabilir. Verinin petrolden daha değerli olduğu günümüzde kendi verilerinizi bilerek üçüncü partilere sağlıyor olabilirsiniz. Ücretsiz VPN sağlayıcıları da bu verileri reklam verenlere ya da diğer üçüncü partilere kazanç sağlamak adına satıyor olabilir.

Yazar: Büşra / Techwarn

İnternet Alemi Notu : Proxy sunucu ve VPN kullanarak yapılan işlemler, kullandığınız sunucular tarafından kayıt edilebilmektedir. Güvenilir Proxyler ve VPN sunucular kullanınız.

Zet Lorento tarafından yazılmış olan bir başka VPN ile ilgili makale aşağıdadır.

İlgili Yazı : https://www.internetalemi.net/netflix-abd-usa-iceriklerine-ulasmak/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz