Ana Sayfa Yaşam Diş Teli Yerine Şeffaf Plaklar

Diş Teli Yerine Şeffaf Plaklar

407
0
Kayaşehir Dişçi - Başakşehir Dişçi - Şeffaf Plak Tedavisi
Kayaşehir Dişçi - Başakşehir Dişçi - Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi

Dişlerin çapraşık bir durumda olması bireylerin sosyal hayatında çok mühim fiziksel, sosyal ve psikolojik problemlere sebep olabilmektedir. Dişlerin çapraşık olmasının sonuçlarından biri dişlerin kolay bir şekilde temizlenememesidir. Çapraşık dişler daha kolayca çürümektedir, diş eti kolayca enfekte olabilir. Normalden daha fazla diştaşı oluşur. Diş çapraşıklığı devam ettiği takdirde ilerleyen zamanlarda dişlerin karşılıklı kapanış sorunları, uyku problemleri ve de ağız kokusunu getirir. Kişilerin özgür ve özgüvenli gülümsemelerini engeller. Sosyolojik problemlere neden olur. Kendine güven konusunda problemler yaşanabilir. Bu konuda eskiden beri uygulanmakta olan tel tedavisi herkesin başa çıkabileceği bir tedavi tekniği değildir. Rahatlık ve estetik açısından hastaları fazlasıyla zorlayan bir tekniktir.

Diş yamukluğu tedavisi konusunda gelinen en son teknolojik nokta, tel yerine şeffaf plaklar kullanılarak yapılmakta olan ortodontik tedavidir. Şeffaf Plaklarla ortodontik tedavi ilk defa 1999 yılında Amerika’da uygulanmaya başlanmıştır. Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi, hemen hemen tüm çapraşıklık vakalarının tamamında uygulanabilmektedir. Bu tekniği ortaya çıkaran bilim insanlarından biri olan ortodonti profesörü olan Prof.Dr. Tae-weon Kim, bu konuda yapmış olduğu her söyleşisinde, şeffaf plaklar ile her ortodontik vakanın çözülebileceğini anlatmaktadır. Dr.Kim’in bu yöntemi tüm ortodontik otoritelerce kabul görmüştür.

Yurdumuzdaki bazı diş hekimleri, bu sisteme biraz mesafeli durmaktadır. Malesef yeni teknolojilere inanmakta başlangıçta insanlar hep mesafeli yaklaşmaktadır. Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi, bu tekniğin çıktığı Amerika’da ve sonrasında Avrupa’da yıllardan beri en çok kullanılan ortodontik tedavi olmuştur.

Şeffaf Plak Kulanarak Ortodontik Tedavinin Aşamaları

İlk olarak Diş Hekimi, ağız içi muayenesi yapar. Ağızda çürük ve diş taşları varsa öncelikle onları tedavi eder. İstenen ağız içi ortamın oluşmasının ardında doktor ağız içinin ölçüsünü alır. (Şeffaf plak tedavisi çift çene için gerekiyorsa çift çene, sadece tek çene için gerekiyorsa tedavi edilecek çenenin ölçüsü uygulanabilir). Diş Hekimi ölçülerden çene modelini elde eder ve diş teknisyenleri çene modelini 3D tarayıcı ile dijital ortama aktarır. Ağız modeli şeffaf plak merkezlerine eposta ile gönderildikten sonra dijital ortama aktarılmış dişler, kullanılan özel programlarda simülasyon ile hareket ettirilerek dişler düzelinceye kadar yarım milimlik küçük hareketlerle, şeffaf plak model oluşturulur. Her 7 gün için 1 adet şeffaf plak kullanılacak şekilde plaklar oluşturulur. Dişler hedeflenen hale gelene kadar bu plaklar sırasıyla 7’şer gün kullanılır ve dişler istenen şekle gelmiş olur.

Diş Hekimi hastaya, her hafta bir şeffaf plak vererek günde 18 saat takılmasını ister. Plak şeffaf olduğundan dışarıdan çok farkedilmez. Tel kullanımındaki istenmeyen görüntü oluşmaz.

Şeffaf Plak ile Ortodontik Tedavinin Avantajları

  • Hastaya tedavi bitimindeki ağız yapısı ve dişlerinin durumunu henüz tedavi başlamadan üç boyutlu simülasyon ile bilgisayar ortamında izlettirilebilmesi.
  • Çapraşıklık üst ya da alt, sadece tek çenede ise tek başına ilgili çeneye uygulanabilmesi.
  • Kullanılan plak şeffaf görünümlü olduğundan hasta etrafındakilerin bunu fark etmemesi. Estetik olarak bu metoddan daha iyisinin olmaması.
  • Plak kullanımında ses yada ses tonu olarak herhangi bir sorun oluşmadığından işini konuşarak yapan (spiker, öğretmen vb. gibi) hastalarda rahatlıkla kullanılabilir olması.
  • Tamamen biyo uyumlu malzemeden üretilmesi.
  • Tel tedavisine göre oldukça kısa sürmesi.
  • İstediği zaman hasta tarafından rahatlıkla çıkarılabildiğinden yemek alışkanlıkları konusunda bir sorun yaşanmaması.
  • Diş hekimine daha az sayıda gidilmesi ve yapılacak kontrollerin daha kısa sürmesi.
  • Tel tedavisine göre daha da ekonomik olması.
  • Tel tedavisine oranla çok daha az ağrı çekilmesi veya vakaya göre hiç ağrı olmaması.
  • Şeffaf plakların hijyenik oluşu ve çok az bakım gerektirmesi.
  • Ağız içinde tel ile tedavinin sebep olduğu yanak içi yada dudak içi yara oluşumunun şeffaf plak tedavisinde hiçbir şekilde oluşmaması, ağız içindeki dokulara tam uyumlu olması ve bundan dolayı hastanın kendini rahat hissetmesi.
  • Her yaştan hastalara rahatlıkla uygulanabilmesi.

Günden güne son teknolojik gelişmeler hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor ve bize her konuda rahatlık sağlıyor. Sizler de ortodontik tedaviye ihtiyaç duyuyorsanız ve şeffaf plak teknolojisinden yararlanmak istiyorsanız kayaşehir dişçi olarak hizmet veren Seramik Dental Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğine giderek alanında uzman hekimlerle tedavi planı oluşturabilirsiniz.

Mutlu gülüşler dileriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz