Altın Oran çok merak edilen konulardan biridir. Kainatta canlı ve cansız sayısız varlığın şeklinde ve yapısında bulunan özel bir orandır. Kainatta bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, yüzyıllarca sanat ve mimaride uygulanmış, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağlantısıdır. Kainatta en belirgin örneklerine insan vücudunda, deniz kabuklularında ve ağaç dallarında rastlanır. Platon’a göre kozmik fiziğin anahtarı bu orandır. Altın oranı bir dikdörtgenin boyunun enine olan en estetik oranı olarak tanımlayanlar da vardır.
Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından keşfedildiği, mimaride ve sanatta kullanıldığı düşünülmektedir. Göze çok hoş gelen bir orandır.
Altın Oran Kaçtır?
Altın Oran, pi sayısı gibi irrasyonel bir orandır. Yaklaşık olarak 1,618 değerine sahiptir.
Altın Oranın kısaca gösterimi: (1+karekök(5))/2
233/144
377/233
610/377
987/610
1597/987
2584/1597
Altın Oranın simgesi: Φ (Phi)’dir.
Altın Oran, Fibonacci isimli İtalyan Matematikçinin bir dizideki sayıların arasındaki matematiksel ilişkiyi bulmasıyla ortaya çıkmıştır. Fibonacci sayıları olarak bilinen bu sayıların özelliği, dizideki sayılardan her birinin, kendisinden önce gelen iki sayının toplamından oluşmasıdır.
Altın Oranın Karşımıza Çıktığı Yerler
Dünyanın, insanların, bitkilerin, ağaçların… kısacası Kainat’ın yaratılışında yaratıcının kullandığı orandır. Aynı zamanda insanlar da teknolojide ve hayatta bu oranı kullanmaktadır. Kısaca altın orana estetik oran da diyebiliriz. Çünkü bu orana sahip görseller gayet estetik görünmektedir.
Kainatı gözlemlediğimizde bu oranın varlığını görebiliriz.
1- Ayçiçeği ve Altın Oran
Altın oran çiçeklerin yapısında da görülebilir. Eğer bir papatyanın veya bir ayçiçeğinin çiçek kısmını büyütürseniz muhtemelen yandaki resme benzer bir görüntü elde edersiniz. Eğer şekildeki modelde, saat yönünde olan ve saat yönünde olmayan sarmalları sayarsanız 21 ve 34 sayılarını elde edersiniz ki bu sayıların oranı altın oran sayısına eşittir.
Altın orana sadece ayçiçeklerinde veya papatyalarda değil, bir kıvırcığın yapraklarında, bir ananas veya kozalakların kat kat kabuklarında, soğanın katmanları arasında da rastlayabiliriz.
2- Çam Kozalağı ve Altın Oran
Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. İşte bu eğrinin eğrilik açısı altın orandır.
3- Salyangoz ve Altın Oran
Salyangozun kabuğu bir düzeleme aktarılırsa bu düzlem bir dikdörtgen oluşturur (Altın dikdörtgen). Bu dikdörtgenin eninin boyuna oranı altın oranı verir.
4- İnsan Vücudu
a) Kafa
Bildiğiniz gibi her insanın kafasında bir yada birden fazla, saçların çıktığı düğüm noktası denilen bir nokta vardır. İşte bu noktadan çıkan saçlar doğrusal yani dik değil, bir spiral, bir eğri yaparak çıkmaktadır. İşte bu spiralin yada eğrinin tanjantı yani eğrilik açısı bize altın oranı verecektir.
b) Kollar
İnsan vücudunun bir parçası olan kolları dirsek iki bölüme ayırır. Üstteki büyük bölümün alttaki küçük bölüme oranı altın oranı vereceği gibi kolumuzun tamamının üstteki büyük bölüme oranı yine altın oranı verir.
c) Parmaklar
El parmaklarımızın üst boğumunun alt boğumuna oranı altın oranı vereceği gibi, parmağınızın tamamının üst boğuma oranı yine altın oranı verir.
5- Mısır Piramitleri
İşte size altın oranın en eski örneklerinden biri. Milattan önce yapılan Mısır Piramitlerinde her bir piramidin tabanının yüksekliğine oranı yine altın oranı veriyor.
6- Leonardo Da Vinci
Bilindiği gibi Leonardo Da Vinci Rönesans devri ünlü ressamlarındandır. Bu ünlü ressamın çizmiş olduğu Mona Lisa adlı eserde tablonun boyunun enine oranı altın oranı verir.
7- Deniz Kabuğu
Deniz kabuğu incelendiğinde, deniz kabuğundaki eğriliğin tanjantının altın oranı verdiği görülmüştür.