Prestashop kurulurken yaşanan hatalar ve çözümleri başlıklı bu yazıyı yazmaya başladığımda Prestashop 1.7 en son versiyondu. Öncelikle Prestashop’un en son versiyonunu https://www.prestashop.com/en/download adresinden indirdim. İnen sıkıştırılmış dosyayı açtığımda içerisinden çıkan index.php, Install_PrestaShop.html ve prestashop.zip adlı bu üç dosyayı hostingime attım.
Set time limit hatası
Kurulum için tarayıcıya sitemin adını yazdığımda
- set_time_limit
şeklinde bir hatayla karşılaştım. Bu sorunu çözmek için hostinginize ait kontrol paneline giderek PHP versiyonunu 5.6 olarak seçtim. Sorun düzeldi ve kuruluma başladım. Eğer kontrol panelinizde bu işlemi gerçekleştiremediyseniz hosting firmasıyla iletişime geçerek sorunu çözebilirsiniz.
Short open tag hatası
Kurulum başlangıcında öncelikle sıkıştırılmış olan prestashop.zip adlı dosya açılır ve bu durum ekranda bir yüzdelik gösterge ile gösterilir. Dosyalar açıldıktan sonra sırayla kurulum adımları gelir. İlk adımda dil seçimini yaptım. İkinci adımda lisans anlaşmasını onayladım. Üçüncü adım olan sistem uyumluluğu adımında karşıma
- Set short_open_tag to off in php.ini
hatası çıktı. bu hatayı çözmek için php.ini dosyasını açıp short_open_tag = Off olarak ayarladım. İlerleyen adımlarda daha önceden oluşturmuş olduğum veritabanı, veritabanı kullanıcısı ve parola bilgilerini verdim. Bu arada veritabanını ve veritabanı kullanıcısını oluşturduktan sonra veritabanına bu kullanıcıyı tam yetki ile atamayı unutmayın. Bu bilgileri ve mağaza bilgilerini doğru bir şekilde girdikten sonra kurulumun başarılı bir şekilde bittiği mesajını aldım. Ekranda gelen mesaj doğrultusunda hosting hesabına girerek install klasörünü sildim.
500 internal server error hatası
Mağazaya git düğmesini tıkladığımda ya da tarayıcıya sitemin adını girdiğimde
- 500 internal server error
hatası ile karşılaştım ve mağazaya ulaşamadım. Bu sorunun çözümü için hostingte config klasöründeki config.inc.php dosyasını bir editörle (sublime text, notepad, notepad++ vb…) açıp
-
setlocale(LC_CTYPE, $locale.'.UTF-8', $locale.'.utf8');
satırını bulun. Bu satırı silin ya da satırın başına // ekleyerek yorum satırı yani etkisiz satır haline getirin.
Bu şekilde prestashop kurulurken yaşanan hatalar ve çözümleri’ni sizlere anlatarak prestashop e-ticaret sitemi yani mağazamı sorunsuz bir şekilde kurmuş oldum.
Prestashop kurulumu ile ilgili daha detaylı bilgilere https://www.prestashop.com/forums/ adresinden ulaşabilirsiniz.