Ana Sayfa Editörden Ağ Teknolojileri yeteneğizi geliştirmek için bilgisayar deneme laboratuvarı kurma

Ağ Teknolojileri yeteneğizi geliştirmek için bilgisayar deneme laboratuvarı kurma

238
0

Eğer sizde benim gibi BT (Bilişim Teknoloji) sektöründeyseniz veya BT’ye yeni adım attınız ve BT alanında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, çoğu zaman boş zamanlarınızı bilgisayarlar önünde geçiriyorsunuz demektir.

Elinizin altında kullanılmayan eski veya yeni bilgisayarlardan küçük ölçekli bir laboratuvar oluşturarak istediğiniz projeler üzerinde çalışabileceğiniz bir ortam hazırlayabilirsiniz. Bu laboratuvar odanızın bir köşesi veya çalıştığınız kuruluşun herhangi bir odası veya çalıştığınız kuruluşta olabilir. Bazı projelerde daha işlevsel bir laboratuvara ihtiyaç duyabilirsiniz.

Laboratuvar size bilgi yanında beceride kazandıracaktır ki çoğu işverenin tercihi bilgiyi beceriye dökebilenlerdir. Laboratuvar denilince aklınıza çok gelişmiş aletlerden oluşan devasa bir oda gelmesin. Bir laboratuvar kurmakla yeteneklerinizi doğrulayabilir veya geliştirme imkanı bulursunuz. Bilgi okunarak da elde edilebilir fakat bilginizi kullanma becerisini ancak ter dökerek elde edebilirsiniz. Örneğin, youtube’ dan bisiklet kullanma, yüzme veya basketbol hakkında onlarca video seyredip nasıl bisiklet kullanılır?, nasil yüzülür?, nasıl basketbol oynanır? hakkında detaylı bilgi sahibi oldunuzu düşünelim. Bu kadar bilgiden sonra bisiklet kullanabilir, yüzebilir veya basketbol oyuncusu olabirsiniz diyebilirmiyiz? Bu bilgiyi beceriye dökmemiz ve yeteneklerimizi geliştirmemiz gerekir. Deneme-yanılma yoluyla öğrendiğiniz bilgiler daha uzun süreli aklınızda kalacaktır.

Bir bilgisayar laboratuvarı kurmak için:

1. Ana sunucu
2. İki veya daha fazla windows 7/8/10 ve linux OS yüklü bilgisayarlar
3. 1 switch ağ cihazı

Daha gelişmiş bir laboratuvar için ihtiyaca bağlı olarak daha fazla bilgisayar, sunucu, switch/hub gibi cihazları ileride laboratuvarınıza ekleyebilirsiniz.
1. Firewall (Güvenlik Duvarı)
2. Yönetilebilir Switch(Managed switch)
3. DNS Sunucu
4. NAS
5. E-posta ve Exchange Sunucu
6. ….

gibi eklemeler yapabilirsiniz. Ayrı ayrı sunucular yerine bir sunucu içinde sanallaştırma(virtualization) ile diğer sunucuları kurabilirsiniz.

Fazla sunucu demek fazla elektrik kullanımı demektir. Elektrik harcamasını da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.

Bu arada kurduğunuz laboratuvarda fazla zaman geçirip kendinize ve ailenize zaman ayırmayı unutmayın.

Kaynak : 2015 sonrası güncellenmeyen ve kaybolup gitmesini istemediğim blog yazılarının yer aldığı bilgisayar.me sayfası.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz