Ana Sayfa Editörden Mavi Balina – Momo Oyunu – Tuzağı Nedir Bu Oyunlar ?

Mavi Balina – Momo Oyunu – Tuzağı Nedir Bu Oyunlar ?

2437
0

Meksika’da internet üzerinden işlenen suçları soruşturan polis birimi, #Momo‘nun internette ilk olarak bir #facebook grubundan ortaya çıktığını açıklıyor. Garip olan şey ise Momo’nun bir grup insanın birbirlerine meydan okuması ile ortaya çıkmış olması.

”Birçok kullanıcı #Momo‘ya mesaj attıklarını ve geriye mesaj olarak şiddet içeren fotoğraf geldiğini söylediler. Bazıları tehdit içeren mesajlar aldıklarını ve hatta bazıları da kişisel bilgilerinin açıklanacağı konusunda tehdit edildiklerini söylüyor.”

Meksika siber suçlar polisi, Twitter üzerinden ülke vatandaşlarını #Momo oyununa katılmama konusunda uyarı yayımladı. Ancak oyun Latin Amerika sınırlarını çoktan aşarak ABD, Fransa ve Nepal’e kadar yayılmış durumda. Oyunun ülkemizde de olması şu an mümkün. Çocukları uyarın.

İspanya polisi de konu ile ilgili devreye girerek, Sosyal medya üzerinden gelecek absürt oyun davetlerini görmezden gelme konusunda uyarıda bulundu. Tıpkı Meksikalı meslektaşları gibi İspanyol polisi de Twitter aracılığıyla konu ile ilgili farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Momo ile ilgili kesin olarak bilinen tek şey, Japonya (+81), Kolombiya (+52) ve Meksika (+57) uzantılı üç ayrı ülke kodlarının oyunla ilişkilendirilmiş olması.

#Momo karakterine ait kullanılan fotoğraf ise Japonya’da bir sergiden elde edilmiş. Bu korkunç yüz, söz konusu sergide yer alan bir “kuş kadın heykeline” ait. Vanilla Müzesinde 2016 yılındaki sergide görücüye çıkan “Momo” etkinliğin en çok ilgi çeken işlerinden biri olmuş.

Reddit’te konuyla ilgili en popüler mesaj ”İspanyolca konuşulan ülkelerden birinden bir kişi, Instagram’dan bir fotoğraf keserek bununla bir WhatsApp kullanıcısı yarattı. Bu profilden kişiler tehdit ediliyor ve şantaja uğruyorlar.” Bazıları Momo’yu çözdüğünü de söylüyor.

#Momo, WhatsApp üzerinden yayılmaya başlamış olsa bile çocuklar arasında çok fazla popüler olan Minecraft’ta da bir oyun karakteri olarak görülmeye başlanmış durumda. Çocukları bu tür mesajlaşma zincirlerinden uzak tutun. Yabancı numaralarla iletişime geçmemelerini önerin.

#Momo’nun bazı zararları; Kişisel bilgileriniz çalınabilir. Şiddeti öven bir dil kullanılıyor ve kişiler intihara sürüklenebiliyor. Kullanıcılar tehdit ve taciz ediliyor. Kişilerden zorla para elde edilebiliyor. Oyuna katılanlar, depresyon ve kaygı ataklarına kapılabiliyor.

Momo birçok ülkede aktif. Fakat en çok Japonya kaynaklı +81 3 4510 **** numara kullanılıyor. Bu numaraya çocuklarınızın WhatsApp üzerinden ulaşmasını engelleyin. #Momo adlı oyundan dolayı şimdiye kadar 7 kişi tutuklandı.

 

Ve şimdi sürekli haberlerin, sosyal medyanın ve insanların dilinde dolaşan #MaviBalina adlı oyuna geçelim. Nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır ve neler olmuştur? Buradaysanız devam ediyoruz.

Rusyaların facebook’u olarak bilinen #VK üzerinde bir challenge olarak başlayan #BlueWhale (Mavi Balina) birçok insanın ölümüne neden oldu. Challange tag üzerinden bu oyunu merak edenlere moderatörler ulaşıyor ve oyunu gerçekten isteyip istemediğinizi soruyor. Not: Oynamayın

#MaviBalina’yı oynamak isteyenlere 50 gün boyunca challenge görevler veriliyor. Bu görevler psikolojiyi bozan, bilinçaltını ekileyen görevler. Son göreve yaklaştıkça insanlar kendilerine fiziksel zarar veriyor veya ölüyorlar. Ölüm nedeni ise kayıtlara “intihar” olarak geçiyor

#MaviBalina adlı oyunda ilk 3-4 görev oyunu oynayanların kişisel bilgi ve verilerini toplamak üzerine kurulu. Kişisel bilgi ve verileri alınan kişiler moderatör tarafından tehdit edilerek kişilerin son göreve kadar oynamasını istiyor.

Oyunu yarıda bırakan kişiler ailelerinin öldürülmesi veya paylaştıkları fotoğraf ve videoların ifşa edilmesiyle tehdit ediliyor. Ailelerinden birisinin ölümü ise başka bir Mavi Balina oyuncusu tarafından gerçekleştiriliyor.

Oyun ne yazık ki Türkiye’ye sıçramış durumda. Oyunu oynayan çocuklar ise ne yazık ki hayatlarını kaybettiler. Birçok ülkede oynanan bu oyunun yaş aralığı ise gittikçe büyüyor. 21-30 yaş arasındaki insanların da oynadığı artık biliniyor.

#MaviBalina adlı oyundan dolayı ölümlerin en çok yaşandığı ülkelerden birisi Hindistan. Konuyla ilgili röportajları google’dan bulabilirsiniz. Oyunun bir aplikasyonu yok. Moderatörler tarafından bir link ile size gönderiliyor. Bu link kişilere özgü bir içeriğe sahip.

Oyundan uzak durmanız ve çocuklarınızı “bilinçli” bir şekilde uyarmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Şu an oyunun kurucusu, yazılımcısı ve birkaç destekçisi tutuklu olmasına rağmen hala oyun devam ediyor. Tarayıcı tabanlı olmadığı için de takip edilemiyor.

adlı oyundan esinlenilerek yapılan bir de film var. İsmi #Nerve. Eminim izleyenler vardır. Şunu da söylemeliyim; oyun ortaya çıktığı ilk günden bu yana 160’dan fazla çocuğun öldüğü söyleniyor. Ülkemizde de bu sayı ne yazık ki artıyor.

Oyunun içeriği çok ürkütücü. İsminin Blue whale olmasının bile özel birkaç nedeni olduğu söyleniyor. Oyun tamamen mavinin farklı tonlarından oluşuyor. Yapmanız gereken tek şey ise ve #MaviBalina adlı oyunlarda uzak durmanız.

Kaynak : Zet Lorento Twitter

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz