Ana Sayfa Yaşam Renkler Ülkesi : Hindistan – Hint filmleri

Renkler Ülkesi : Hindistan – Hint filmleri

8868
4

Renkler Ülkesi : Hindistan – Hint filmleri

“Hint filmi mi? Amaaan kim izleyecek şimdi onu 3 saat. Zaten habire şıkıdım şıkıdım oynuyorlar ne ara film izleyeceğiz ki? :/” . Evet, tam da bu cümleyi kurduktan sonra arkadaşımın muhteşem ikna kabiliyeti neticesinde o yıl haftada en az 3-4 Bollywood filmi izleyerek koca bir yılı geçirdik :). Tabi bu dünyaya girdikten sonra Sezen abladan “Şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler” nağmelerini az terennüm etmedim.

Şu bir gerçek ki sinema kültürünüzü satmada oldukça verimli bir mecra. Hint kültüründe de maşallah ne ararsan var. Adamların şaka değil yüzlerce dini, binlerce tanrısı var. Elhamdülillah Müslümanım aman Ya Rabbi.

Bol baharatlı yemekleri ( bir ticaret fuarında tadına bakma şerefine nail oldum ) , rengârenk kıyafetleri, İngiltere hayranlıklarıyla Hintliler değişik insanlar. Hele konuşurken kafalarını sallamaları – sempatik şeyler 🙂

Dansları desen ayrı bir efsane. Şu sıralar Amerika’da trend Hint dansları ile zayıflama.  Zumba, salsa, çaça derken Hint dansları da spor salonlarına girdi. İyi fikir ama helal olsun. Slumdog Millionaire( Milyoner) ’in sonundaki dansı düşünün mesela. Yok artık onu da mı izlemediniz?

Bir de bu Hintliler zamanında İngiliz sömürgesi olduklarını hiç ama hiç çaktırmıyorlar doğrusu (!) . Yahu kriket diye bir spora sarmışlar İngilizlerden görüp. Çoluk çocuk torun tombalak oynuyorlar.

Allah’ım hele o düğünleri. Bizde de son yıllarda başladı; özenti tabi. Neymiş konsept düğünmüş. Hint düğünü konsepti. Tarlalarca çiçek harcanıyor bir düğünde. Sonra vay efendim küresel ısınma geldi böyle oldu. Gelinin başına bir kamyon çiçek dökersen gerisini düşün artık. Düğün kıyafetleri apayrı bir sektör. O kadar renkli ki düğün kelimesinin hakkını veriyorlar. Sari adında özellikle gelinlerin giydiği kıyafet bizde de oldukça popüler olmaya başladı. Vitrinleri çoktan süslemeye başladı.

Tabi bunca zenginliğin şatafatın aksine bir de madalyonun öteki yüzü var ki. Kentlerin arka sokakları ölesiye fakir. Sokaklarında devasa farelerin koşturduğunu duymuştum. Öyle istatistiki bilgi değil a cidden açlık sınırında yaşanan hayatlar var. Hatta Hint fakiri diye literatürde bile yeri var.

Hintlilerin komşu ülke Pakistan ile çekişmeleri var ki bazen tam komedi diyor insan. Bajrangi Bhaijaan filmi bunu trajik bir şekilde ele alıyor.

Bir girizgâh yapayım dedim apayrı bir yazı çıktı ortaya. Evet, bunca gereksiz bilgiyi (!) akademik bir çalışma yapmadan sadece Hint filmleri izleyerek edindim. Çok gezen mi çok okuyan mı bilir paradoksuna bence çok izleyen mi faktörü de eklenmeli. Âcizane bir tavsiye listesi yapsam okur musunuz acep? Siz de farklı renklere, tatlara, dokulara meraklıysanız hadi buyrun Bollywood’un renkli dünyasına…

Bollywood filmlerinde izlenebilecek 10 film (Kalimero ilk 10 Listesi) yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz