Ana Sayfa İncelemeler Toyota Yaris 1.5 Hybrid Spirit Analiz

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Spirit Analiz

918
0

Yenilenebilir, çevre dostu, temiz enerjiye her zaman merakım vardır. Güneş çıkar. Ben “Şu an bu güneş boşa gidiyor, burada güneş panelleri olsa da bu güneş boşa gitmese. Elektriğe dönüşse, Suyu ısıtsa…” diye düşünürüm. Rüzgâr çıkar “Rüzgâr gülü olsa da elektrik üretse.” düşüncesi aklımdan geçer. İstanbul şartlarında da 1998 yılından bu yana 19 yıldır araç kullanan biri olarak araçların boşa giden yakıtlarına hep üzülmüşümdür. Sıkışık trafikte tam 1 saatten fazla hareketsiz beklediğimiz zamanlar oldu. O an çevremde trafikte bekleyen araçların boşa giden yakıtlarını düşündükçe üzüldüm.

Hibrit (Hybrid) ismini ilk duyduğumda aklıma biyoloji derslerindeki Mendel’in bezelyeleri çaprazlaması konusu geldi. Çünkü Hibrit ifadesini ilk defa bu konuyu işlerken duymuştum. Ufak bir araştırmayla hibrit (hybrid) kelimesinin melez anlamına geldiğini öğrendim.

Hem benzinli (ya da mazotlu) hem de elektrikli motor ile çalışan otomobillere Hibrit (Hybrid) otomobil denmektedir. Hibrit (melez) otomobillerin amacı benzin sarfiyatını azaltmaktır. Bunu sağlamak için sıkışık trafikte, düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanmakta ve bu sayede kısmen 0 (sıfır) emisyon salınımı sağlamaktadırlar. Yani hem cebimize çevre dostudur.

Şehir içinde ve şehirler arasında kullandığım araçla şehirler arasında Denizli’den İzmir, Datça, Manisa gibi yollar yaptım. Yaris’in 36 litre yakıt deposuyla 950 km yol götürdüğü de oldu, ortalamada 3,7 litre/100km. Kışın motorun ısınması gerektiği için ve kalorifer açıldığında benzinli motor devreye giriyor. Aracın şarjı bittiğinde şehir içinde 50 km hızı geçmezseniz yine de çok ekonomik. Depoyu ne zaman doldurduğumu unutuyorum. İlk başlarda bu değerlere ulaşamayabilirsiniz ama kullandıkça ve alıştıkça yakıtınız azalacaktır. Şu anda benzini kokluyor diyebilirim.

Bu yakıt ekonomisini nasıl sağlıyorum? Şehir dışında 90 km’yi geçmiyorum. Çoğunlukla hız kontrol açık kullanıyorum. Kalkışlarda hızlı kalkış yapmıyorum ve eco modu açık bir şekilde kullanıyorum. Araba 90 km üzerine çıkınca tabiki çok yakar, bu tüm araçlarda böyledir. Gideceğim yere 10 dakika geç giderim ama tasarrufumu yaparım. Ayrıca arabaya gereksiz yükler yüklemiyorum, araç yükü ne kadar artarsa yakıt miktarı da o kadar artar.

Bana sürekli sorulan sorular; Yaris Hybrid elektrikle kaç kilometre gidiyor, kaç saatte şarj ediliyor? Bu araç prizle şarj olmuyor. Ayağınızı gaz pedalından her çekişinizde yaklaşık yarım saniyede yakıt kesiliyor ve şarj başlıyor, her türlü serbest hareket elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Örneğin 4-5 km yokuş aşağı gidilirse piller doluyor. Eğer 40-60 km arası gaza çok yüklenmezseniz sürekli elektrikli motoru kullanıyor. Elektrik enerjisi biterse yeniden benzinli motor devreye giriyor ve şarj yeniden başlıyor.

Aracın elektrikle çalışırken motor sesi olmadığı için insanlar geldiğinizi anlayamıyorlar. Nasıl olsa çekilir veya önme azlamaz demeyin yani. Ben aracı engelli aracı olarak aldım. Fiyatı 53.000 TL iken ben 38.000 TL’ye almış oldum.

Aracın en beğendiğim bazı özellikleri, anahtarı cebinizden çıkarmanıza gerek yok. Kapı açma ve kilitleme işlemini anahtarı elinize almadan yapabiliyorsunuz. Yaris Hybrid akü ömrü 5 yıldır yazıyor ama yabancı sitelerde tahmini akü ömrü araç ömrü kadardır diye bir ibare de gördüm. Yokuş kalkış desteğiyle dik yokuşlarda bile geri kaçırma olmuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz